ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Λογοτεχνικά βιβλία...Ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε ονειρικούς τόπους...

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Πληροφορική...Το μέλλον του κόσμου..!

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΒΙΛΙΑ

Για μικρούς και μεγάλους επιστήμονες!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Εκπαίδευση,η αρχή των πάντων

Prev Next

5-8 Μαΐου: 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στην Θεσσαλονίκη

Ένα πολιτιστικό τετραήμερο που συναπαρτίζουν περισσότερες από 210 προσωπικότητες από τον συγγραφικό κόσμο, και ακόμη επιστήμονες, ερευνητές-φιλόλογοι, επαγγελματίες του εκδοτικού κλάδου, οι οποίοι συμμετέχουν σε οργανωμένες παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αναθεωρούν την άποψη περί κρίσης και δηλώνουν το «παρών» απευθυνόμενοι στους χιλιάδες επισκέπτες της 8ης ΔΕΒΘ για μια διαφορετική ματιά στην τρέχουσα πραγματικότητα.

Η Έκθεση, που διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου/Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τη Helexpo και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, αποτελεί κορυφαίο γεγονός με εμπορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα για τον χώρο των εκδοτών, των δημιουργών και του βιβλιόφιλου κοινού. Δίνει προβάδισμα στην ανάδειξη του βιβλίου ως κύριου μέσου «συνομιλίας» μεταξύ γραμμάτων και τεχνών, ενώ παράλληλα διαμορφώνει ιδέες και στοιχειοθετεί απόψεις γύρω από την επικαιρότητα αλλά και τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται για τον άνθρωπο σήμερα. 

Το απόγευμα της Τρίτης 3 Μαΐου 2011 (18:00- 22:00), το κέντρο της Θεσσαλονίκης γεμίζει βιβλία και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε έναν διαφορετικό κόσμο.

Ο χάρτης-πρόγραμμα των δράσεων διαμορφώνεται ως εξής:
- Η πλατεία Ναυαρίνου παραδίνεται από τις 18:00 μ.μ. στα παιδιά. Σε συνεργασία με τη Σοφία Σούπαρη και τις Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός η παιδική χαρά της υποβαθμισμένης πλατείας μετατρέπεται σε ένα χώρο φιλικό για τα παιδιά γεμάτο βιβλία, τα οποία θα πλησιάσουν τα παιδιά με μία διαφορετική λογική. Παράλληλες αφηγήσεις παραμυθιών από παραμυθάδες με τη μορφή του living library και δημιουργία βιβλίων από τα ίδια τα παιδιά δημιουργούν μία γωνιά αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο.
Παράλληλα στον ίδιο χώρο το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα "Μανόλης Τριανταφυλλίδης") του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ετοιμάζει τρία δημιουργικά παιχνίδια που προκαλούν τα παιδιά να παίξουν με τις λέξεις. Τα παιχνίδια αφορούν κυρίως παιδιά πέμπτης και έκτης δημοτικού, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα διανεμηθούν εκδόσεις του Ινστιτούτου.

- Έξι κορυφαίοι συγγραφείς της πόλης διαβάζουν στις αυλές εκκλησιών κείμενά τους εμπνευσμένα από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ανταλλαγή βιβλίων στην Ικτίνου. Η έννοια του bookcrossing αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη. Από τις 18:00 μέχρι τις 21:00 σε συνεργασία με τους bookcrossers της πόλης η αυλή του σχολείου της Ικτίνου μετατρέπεται σε ένα πεδίο ανταλλαγής βιβλίων και όλοι οι βιβλιόφιλοι καλούνται να συμμετάσχουν.
Στις 20:00 ο ρυθμός αλλάζει. O εκδοτικός οίκος Garuda Hellas σε συνεργασία με την ομάδα κίρταν Θεσσαλονίκης, της παράδοσης Satyananda yoga θα παίξει κίρταν, τραγούδια βασισμένα στην ινδική λογοτεχνική παράδοση.

- Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με πλούσια λογοτεχνική ιστορία. Η δημοσιογράφος Εύη Καρκίτη με την καθοδήγηση του ποιητή Μάρκου Μέσκου επιχειρεί μία περιπατητική ξενάγησηκλασικά στέκια, σπίτια και σημεία που έζησαν και έδρασαν σπουδαίοι λογοτέχνες. Τα δρομολόγια θα είναι δύο με ώρες έναρξης 19:00 και 20:30 αντίστοιχα.

- Η βραδιά κλείνει στις 21:00 στην Πλατεία Άθωνος, όπου ο Δημήτρης Νικολούδης δίνει μία συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα. Η συναυλία με τίτλο "Νότες και Ρίμες" πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον 9.58 FM της ΕΡΤ3.

- Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τα κεντρικά βιβλιοπωλεία συμμετέχουν στις δράσεις διοργανώνοντας χάπενινγκς με θεματικές ενότητες, βιτρίνες εμπνευσμένες από το συνολικό πρόγραμμα και προσφορές. 


Leave a Reply